Плюсовете и минусите на "Бюджет 2018" - говорят работодателите и синдикатите

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
В момент, в който целият свят се тресе от технологични нововъведения, политиците се занимават само с подоходна политика, правят реверанси на избирателите и никой не говори за нови технологии, инвестиции и създаване на устойчиви работни места. България остава с маргинална икономика в ъгъла на Европа, каза той.

Според него в "Бюджет 2018" липсва визия за бъдещето на икономиката и реформите в страната. Доходите са ниски, защото няма производство, няма инвестиции. Добрите икономически показатели се дължат на благоприятни външни условия, заключи Данев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров, също гост в студиото на предаването, обърна внимание, че "тазгодишният бюджет ще завърши на нула - тоест ние икономисваме разходи, не харчим повече".

За следващата година имаме най-големия бюджет - и като приходи, и като разходи. Около 3,5 млрд. повече ще бъдат похарчени. От тях обаче за заплати ще бъдат похарчени само половин милиард спрямо очакваното изпълнение... Реалното, което ще се получи, е малко под 500 млн., като две-трети от тях са за образованието и още 150-160 млн. са за сектор "Сигурност". Всички оставали системи, които очакват пари от бюджета, числото, което ще получат за заплати, е 90 млн. Затова остават много системи недофинансирани и затова хората бяха преди две седмици на улицата, обясни синдикалистът.

По думите е важно да се говори за доходи, защото именно ниските доходи карат хората да напускат България.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад