Цветан Цветанов: Правят се много усилия, за да се борим с корупцията

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В интервю с президента Румен Радев за "Панорама" той каза, че лобистите са задраскали труда на военните и са го върнали в началтната му точка. Според Цветанов под лобисти президентът е има предвид колективната безотговорност на парламента. По негово мнение това е обида за българския парламент.

Цветан Цветанов: Няма да допуснем който и да било той да поругава институцията Народно събрание, президентската институция или изпълнителната и съдебната власт.

Той се съгласи, че може да има различни мнение, смислен дебат, но заяви, че трябва да имаме уважение към всяка една институция.

Има сигнали от Министерство на отбраната, че ще поискаме оферти, освен за F 16, и за F 18, тоест вече ще се разглеждат повече оферти за самолети. Цветанов обясни, че Анкетната комисия е установила, че по време на финалната част на процедурата е бил въведн осми критерий, който е допринесъл за дисквалифицирането на един от участниците. Тази несправедливост е била заличена.

Цветан Цветанов: За нас е важно да има конкурентност, за нас е важно да има по-добра цена и за нас е важно тези самолети да бъдат нови. Но най-важното е те да бъдат съвместими с целите и задачите, които имаме в НАТО, и за това смятам, че това, което прави в мамента ръководството на Министерство на отбраната, ще може действително да се изпълнят ангажиментите ни и се движим в правилната посока.



Друга теза на президента беше, че няма воля за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Цветан Цветанов: Смятам, че през последните години се правят много усилия, за да се борим действително с корупцията и то по високите етажи на властта. Периодите, в които тя е била най-високо изразена, като корупция и като корупционен натиск, това е било във времето 2013-2014 година и във времето 99-та година. Най-ниските нива на корупция и най-голямата ефективност в борбата срещу корупцията бяха 2010 г.

Днес се очаква пресконференция в централата на ГЕРБ, на която ще бъдат обявени заключенията на работната група, която е работила по законопроекта, свързан с възможността да отпадне давността за приватизационните сделки.

Цветан Цветанов: Много са тези, които хем се облагодетелстваха, хем станаха морални съдници за процесите, които се случват през последните години след като страната ни влезе в НАТО и в ЕС. Ние не трябва по никакъв начин да затваряме тази страница без да сме я прочели изцяло и да са ясни виновните лица за това, което се случи през годините на прехода. 28 години демокрация ние виждаме, че имаме още дефиците, които в момента ние изпълваме със съдържание и то на бази репоръки, които изпълняваме от ЕК и в момента сме в очакване тази седмица да излезне поредният доклад за това дали държавата ни е допринесла ние да бъдем пълноправен член на ЕС, изпълвайки абсолютно всички критерии и отстрнявайки всички тези дефицити.

Миналата седмица в рамките на около 24 часа бяха разбити два банкомата. Стана ясно, че банките не се интересуват от това кой им краде банкоматите и не предприемат мерки да направят това престъпление неатрактивно за престъпния свят.

Цветан Цветанов: Смятам, че трябава преди всичко съответните компетентни органи да си свършат своята работа.

По негово мнение все още има дефицит относно привеждането в известност на целия криминален контингент.

Думите на проф. Иво Христов предизвикаха напрежение в парламента между ГЕРБ и БСП.

Цветан Цветанов: Порф. Иво Христов е в противореие със самия себе си през последните 20 години. 92-ра, 94-та година той е бил протежиран от покойни г-н Лучников, за да може да бъде част от тогавашното СДС. Много интересно е, че той е бил в правни отдел на парламента за подкрепа за закона за приватизиция. Сега виждаме каква е неговата позиция и най-лошото е, че подобни хора - както той, така също Елена Йончева, така също и говорителя, и началника на кабинета на президента Радев, това е профилът, който съответства и с профила на президента. Това са хора, които по принцип не обичат нищо. Не може ти да обидиш българските граждани и да кажеш, че 80% са дебили. И тази човек да стои в парламентарната група на тези, коитобяха в инициативния комитет на Румен Радев, а самият проф. Ива Христов работеше неотлъно в координация с инициативния комитет на Румен Радев.

Вижте целия разговор във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад