Мая Манолова: ЕВН поема разходите за изсушаване на наводнените къщи в Бургаско

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мая Манолова заяви, че се прави всичко възможно и от държавата, и от дарители, и от бизнеса да се възстановят щетите и хората да посрещнат коледните и новогодишните празници в домовете си. Тя е била на място и е разговаряла както с кметовете на пострадалите селища и впечатленията ѝ са, че хората заедно с много доброволци бързо са се организирали и правят всичко възможно да се върнат към нормалния си живот.

По последни данни в дарителската сметка са събрани 265 000 лева към дднешна дата. Отделно и желание за дарение от фирма в размер на 30 хиляди лева.

Общественият съвет е решил да поеме ремонта на поне две помещения - поне по една кухня и една спалня - във всяка от засегнатите къщи. Парите на пострадал дом ще бъдат до 5 хиляди лева. Работата вече е в ход, за да се изпреварят студовете. Става дума за 36 тежко пострадали къщи, но има и други, по-слабо пострадали, каза Манолова. Съветът е разпределил 300 хиляди лева в съотношение 75:25 % в полза на най-пострадалата община Камено. Каквото остане след ремонта ще бъде използвано за закупуване на черна и бяла техника, добави омбудсманът.

Най-важното сега е да се изсушат къщите, за да започнат ремонтите. Хората обаче не смеели да използват скъпата техника за изсушаване, защото е енергоемка и хората се страхуват, че няма да могат да си платят сметките. Те са изчислили, че ще им струва минимум 200 лева, а това е непосилно за тях.

Манолова и председателят на БЧК акад. Христо Григоров, са се свързали с електроразпределителното дружество EVN с молба тези 200 лв. на семейство да бъдат приспаднати от сметките. Според омбудсмана това са около 10 000 лв. и са незначителни на фона на печалбите, които месечно реализира това дружество.

От дружеството са променили първоначалната си позицията и вече са обещали, че се ангажират да поемат разходите за ток за изсушаване на жилищата. Това ще стане със специална техника, която ще захранва машините за сушене, така че този разход да не се отразява на сметките за ток.

Мая Манолова - национален омбудсман:
"Затова е важно всички да си даваме сметка, особено институциите, особено властта, за това какви правомощия, какви възможности, каква подкрепа - институционална, законодателна се дава на монополистите... и по какъв начин те се раваншират на тези, които формират огромните печалби, които те реализират ежемесечно".

Мая Манолова благодари на усилията на правителство, институциите и на медиите за сътрудничеството им в усилията за възстановяването на щетите.

Целия разговор с омбудсмана на републиката можете да проследите във видеооткъса.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад