Валери Симеонов срещу Кирил Домусчиев. Битката ще реши съдът

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Валери Симеонов говори по случая БМФ с право на отговор, за да опровергае "личните нападки", отправени към него в предишното предаване.

Валери Симеонов - вицепремиер по иконоическата и демографската политика:
"В сигнала, който съм пуснал за проверка в прокуратурата по отношение на Арбитражния съд /за мене противозаконно/, с което се създавата облекчения за БМФ на ддеветатат година от приватизацията, както и в коментарите по повод на подаването на сигнала, аз не съм си позволил лични нападки към г-н Домусчиев. Вчера чух, че това,което съм говорил е 90 процента лъжа, че по всички теми съм говорил неподготвен. Аз мога да се аргументирам с факти."

С откъс от интервюто с Домусчиев беше внесена повече конкретика.

Вицепремиерът обясни, че когато се закупува БМФ, в него има 2851 работещи, а в началото на 2016 г.- в предприятието работят едва 124 души. 2727 души са съкратени. Тези факти по думите на Симеонов, не са били оборени от Домусчиев, а са били косвено потвърдени, като той е казал, че за тях са платени обезщетения. Вицепремиерът пита къде са тези хора сега, тъй като във всяко споразумения за продажба на предприятие се залага и социалният елемент. И на този въпрос никой не му отговарял. Нима това е била лъжата, за която говори Домусчиев?

Валери Симеонов - вицепремиер по иконоическата и демографската политика:
"Аз фактически завеждам дело и повеждам тази за мене, лично, ненужна битка, защото моят дълг е да защитавам нацоналните интереси... Аз това се опитвам да направя... Когато едно предприятие се приватизира, в клаузите на договора задължително се залага и социалният елемент."

Второ, твърди Валери Симеонов от закупуването му досега предприятието е намалило с 45 процента корабите: нарязани и продадени кораби. Предприятието е купено с 1, 4 милиона бруторегистъртона изместимост на корабите, а към началото на 2016 г. има 770 бруторегистъртона, или има намаляване от 45%.

Що се отнася до внушенията, че вицепремиерът се опитва да влияе на Арбитражния съд, Симеонов отговори:

"Арбитражният съд на Българската търговска палата се е произнесъл и е уважил частично иска на "Маритайм шипинг" като е намалил тонажа /на корабите/ на 207 хиляди. Ето това ние обжалваме във Върховния касационен съд. Всъщност чакаме решение не на Арбитражния, а на ВКС. И надявам се това решеине да бъдев интерес на държавата."

Според вицепремиера обвиненията, че той се опитва да влияе на българския съд, е обида и много голямо неуважение към съда. Симеонов поясни и защо сега се обжалва. Освен това той не вижда как, ако се развали приватизационният договор, корабите могат да бъдат върнати, тъй като сга те са на офшорни фирми. И друго, вицепремиерът намира несъответствие между твърдението на Домусчиев за тонажа - 1.1 милиона бруторегистъртона - наличен в момента, и искането на фирмата да получи от АС 880 хиляди бруторегистъртона през март 2017 г.

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад