РЕКЛАМА


„Да бъде известно на моя любезен народ, че на 6-того жителите на така наречената Източна Румелия след свалянето на тамошното правителство и избиранието на друго, привременно, обявиха съединението на Източна Румелия с Княжеството и единодушно мя прогласи за княз и на тая област. Нека Бог ни бъде на помощ в това трудно и велико предприятие!“

С тези дръзки думи Александър Батенберг, първия княз на освободената българска държава, увенчава управлението си чрез акта на Съединението, а по-късно защитава народното дело рамо до рамо с „братята си войници“ на фронта на Сръбско-българската война.

Дързостта му обаче не остава подмината от „Великите сили“ и той плаща за нея с престола си.

„160 години от рождението на Александър Батенберг“ – в понеделник от 21ч. по БНТ!

Гости в студиото:

Проф. Милко Палангурски. Преподавателят по Нова и най-нова история на България във Великотърновския университет, изследовател на партийно-политическата история и парламентарната система в нова България, който твърди, че княз Александър заложи короната си - за мечтата на своя народ.
Професор Веселин Янчев. Преподавателят по Нова българска история в Софийския университет, експерт по история на армията и вътрешната сигурност в Следоосвобожденска България, който определя Александър І като княз Обединител, искрено стремящ се да направи България "велика, силна, щастлива, целокупна и независима".Доцент, д-р на историческите науки Петър Стоянович. Историкът от Българската академия на науките, възпитаник на Виенския университет, изследовател на политическия живот в Третото българско царство, за когото княз Александър не притежава могъщия потенциал на владетел, който сложната епоха изисква от него. Въпреки това той остава в масовото съзнание като една симпатична жертва на обстоятелствата, а не на липсата на лични качества.


Доцент Владимир Златарски. Ученият от Българската академия на науките, специалист по история на българо-германските и българо-австрийските отношения, автор на проучване за бисмарковата политика около Съединението, според когото откритият и честен княз Александър бива препънат повече от германо-руските отношения, отколкото от вътрешните трудности.Доктор Тошо Пейков. Социологът; депутат в 36-тото и 39-тото Народно събрание, автор на 45 изложби, книги и филмови сценарии за монархическата институция на Третото българско царство, посветил 46-тата си изложба "Александър I - любимото дете на Европа - Князът на Нова България" на 160-тия рожден ден на Княза.
160 години от рождението на Александър Батенберг
"ИСТОРИЯ.BG" - 05.06.2017

РЕКЛАМА