Здравният министър: Последният случай във Фонда преля чашата на моето търпение

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Като "грубо нарушение на правилата" определи той случая с болно малко дете, което се нуждае от чернодробна трансплантация. Майката е донорът, а операцията ще се извърши в Германия. "Аз съм пред дилема дали да не подпиша правен формуляр S2 в нарушение на закона", обясни здравният министър.

"Подобни трансплантации се правят в болница "Лозенец". Резултатите са абсолютно съпоставими с резултатите на водещи европейски клиники. Директорът на тази болница, както и на ВМА, не са били уведомени за случая", обяви Петров.

"Ако някой може да каже, че тази трансплантация не може да се направи в България, това са само тези лекари, а те не са знаели", коментира той. По думите му 10 хил. евро са изхарчени само за изследвания в Германия.

Детето все пак ще бъде транспалантирано в Германия, защото има риск за живота му и ако бъде върнато в България, трябва да мине всички процедури. "А аз искам да му помогнем на това дете. Защото е българско дете", аргументира се Николай Петров.

Министърът на здравеопазването каза, че има съмнения за нелоялни практики на клиниките в Германия - цената на операцията е една за чужденци, друга за българи.

Пенка Георгиева, член на Обществения съвет на ЦФЛД, призна, че е имало административни нарушения. Според нея обаче здравният министър е трябвало да разговаря с д-р Троева.

"Това дете беше разгледано на 12 юли на обществен съвет", каза Георгиева. По думите й лекарите в съвета са били категорични, че детето трябва да замине за трансплантация в чужбина.

Троева беше уволнена в понеделник с мотива системно нарушаване на Правилника за дейността и организацията на работата на Фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към Фонда.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад