РЕКЛАМА


Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски бележи с управлението си цели три десетилетия от новата българска история. 26-годишният внук на френския крал Луи Филип (1830-1848г.) идва в България през 1887 г. и абдикира през 1918 г., на 50-годишна възраст.

С какво да го запомним? Със заслугите за утвърждаването и издигането на Третата българска държава, с изумителните победи на българската армия или с цинизма, „личния режим“ и вината му за националните катастрофи? Цар Фердинанд Български, Фердинанд Лисицата или Кобургът - българофоб?

Гледайте дискусията в студиото на "История.bg" по повод 155 години от рождението на Фердинанд с участието на:

mitevПрофесор Трендафил Митев - преподавател по "История на българския политически живот" в УНСС, автор на книгата "Налагането на личния режим на княз Фердинанд и социалдемокрацията в България", определил Фердинанд като един от строителите на България, оставил неизличима следа след себе си.

qniПрофесор Яни Милчаков - преподавателят в УниБИТ, Софийския и Шуменския университети, бивш посланик на България в Полша, Словакия, Сърбия и Черна гора, изследовател на образа на Фердинанд и неговото време в художествената литература и мемоаристиката.

metodievДоцент Веселин Методиев - преподавател по "Нова история на България" в Нов български университет, бивш вицепремиер, министър и депутат в четири парламента, изследовател на българските държавни институции след Освобождението, автор на първата история на Министерския съвет в началните години - 1879-1886.

vachkovДоцент Данел Вачков - историк от БАН, преподавател в Националната гимназия за древни езици и култури, специалист по Стопанска история на България след Освобождението, който оценява епохата на цар Фердинанд като време на възход и падение, време на надежда и отчаяние.

Гледайте "История.bg" всеки понеделник вечер от 21:00 часа по БНТ1!

155 години от рождението на Фердинанд (повторение)
"ИСТОРИЯ.BG" - 22.02.2016

РЕКЛАМА