Каракачанов: Да се задействат трите проекта за модернизация на военните сили

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Още миналата година Народното събрание гласува необходимите средства за два от видовете въоръжени сили, именно за закупуване на нов изтребител и за многофункционален патрулен кораб за военноморските сили. Сухопътни войски не бяха включени в това решение на Народното събрание, не бяха предвидени средства за модернизация на въоръжението на сухопътни войски. Моята идея е да се включи проекта на сухопътни войски и трите проекта за трите вида въоръжени сили да се движат едновременно", каза Каракачанов.

Според него една от грешките, която се прави винаги, или се е правила досега винаги, е това да се дава преоритет на един или друг от видовете въоръжени сили, според това кой от тях си прави по-добър PR или къде обществото насочи своето внимание. Ние не можем да разделяме българските военнослужещи на такъв принцип и тъй като нуждите в трите вида въоръжени сили са еднакви, а именно въоръжението, в нашите въоръжени сили от началото и средата на 80-те години на миналия век, т.е. едно оръжие от Съветско време", каза Каракачанов.

"Аз смятам, че трябва да се движат и трите проекта едновременно, точно това е предложението, което съм внесъл в Министерски съвет миналата седмица - да се включи и проектът на сухопътни войски за нова бронирана машина и трите проекта да се движат заедно, като за да не се натоварва бюджета.Той има определени средства, които може да отдели и такива, които не може да отдели", продължи той.

За да не натоварваме бюджета, да не тежи толкова на данъкоплатеца в кратки срокове, ние сме предложили инвестиционните проекти да се разтеглят във времето - не за 5 години изплащането, както беше според предишното решение на Народното събрание, а минимум 8, за сухопътни войски - 10, т.е. в един по-дълъг период годишно, с по-малки суми от бюджета, да се покрият тези разходи за по-дълъг период от време.

Вижте целия разговор във видеото.