РЕКЛАМА


Много от големите поети на България са също и големи борци за свободата на Отечеството ни. Тези от тях, които работят за националната кауза не само като вдъхновители със слово, но и нарамват пушка и тръгват по „пътища незнайни“, формират групата на поетите-революционери. Сред тях силно се откроява талантливият Пейо Яворов.

Роден в годината на Освобождението и понякога сравняван с Христо Ботев, Яворов остава в историята ни по-скоро като чувствен творец на рими, участник в кръга „Мисъл“ и трагичен любовник, отколкото като борец за свободата на българите.

Какви са битките в съдбата на поета-символист и кое от бурния му живот остава в сянка? Да помислим в понеделник от 21 ч. в темата, посветена на 140-годишнината на феномена Пейо Яворов!

Участници в дискусията в студиото:

проф. д-р Михаил Неделчев - литературен критик, културолог, есеист и публицист; преподавател в НБУпроф. д-р Мирослава Кортенска - театрален критик, културолог и медиен експерт и публицист; преподавател в ЮЗУдоц. дин Милкана Бошнакова - Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“Тодор Иванов - председател на Фондация „Яворов“ и главен уредник на Къща–музей “П. К. Яворов” в ЧирпанИван Гранитски - директор Издателство „Захарий Стоянов“; публицист, поет

140 години от рождението на Яворов
"ИСТОРИЯ.BG" - 15.01.2018

РЕКЛАМА