РЕКЛАМА


Знаете ли кога и защо се полагат основите на славянската азбука? Колкото ясен и недвусмислен да е отговорът на този въпрос днес, толкова и догадки будят подробностите около него сред изследователите на славянската култура.

В науката е прието, че в началото на славянската писменост стоят геополитическите интереси на Византийската империя в надпреварата й с Рим за влияние в Европа, а сред предпоставките за изнамирането на славянските букви е един съюз - съюзът между Немското кралство и Българското ханство от средата на 9 век. В културата и националната ни памет - азбуката е дело на българите Кирил и Методий.

Безспорното е едно - в началото е словото на двама свети братя и техният порив, тяхната самоотвержена готовност да просветяват народите чрез Христовото учение.

В дискусията участват:


Проф. Лиляна Симеонова - ученият-византолог, ръководител на Средновековната секция в Института за балканистика при БАН, изследовател на балканското Средновековие като част от глобалните процеси; преподавател по история в САЩ и редица западноевропейски университети.
Проф. д-р Петър Ангелов - професорът по Средновековна българска история в Историческия факултет на Алма Матер; специализантът от Рим, Лондон, Вашингтон, Мюнхен и Берлин; авторът на книгите „Българска средновековна дипломация” и „България и българите в представите на византийците”Проф. Казимир Попконстантинов - историкът, археолог и епиграф, с внушителна научна и педагогическа кариера във Великотърновския университет; гост-професор по Средновековна българска епиграфика в Залцбург, Кьолн и Фрайбург, носител на Хердерова награда, откривателят на мощите на Свети Йоан Кръстител в Созопол, проучвал близо 40 години Преслав и манастирите на Цар Борис.Доц. Анна Стойкова - специалистът по старобългарска литература от Българската академия на науките, кирилометодиевист, автор на книгата „Първоучителят Методий”; изследовател на Кирило-Методиевия култ през Средновековието.На 14 май1 в понеделник бъдете с продължението на темата ни от 2013 г. - “1155 години от Великоморавска мисия на Кирил и Методий”, от 21 ч. по БНТ!

1155 години от Великоморавска мисия на Кирил и Методий
"ИСТОРИЯ.BG" - 14.05.2018

РЕКЛАМА