РЕКЛАМА


В понеделник - 18 септември, от 21:00 часа дискусията в новия сезон на „История.bg” ни връща в бляскавото време на цар Симеон Велики. Мястото е потъмнялата от кръв река Ахелой, а датата – 20 август 917 година.

Грандиозното военно стълкновение, на което стъпва националната ни гордост, съдържа много исторически митологеми.

„И сега още могат да се видят купищата кости при Ахелой, гдето тогава позорно била посечена бягащата войска на ромеите!” - Лъв Дякон, X век
„Настана земетръс, който почувстваха даже и онези, които обитават отвъд Херкулесовите стълбове!“ - Теодор Дафнопат, X век.

Битката между българските войски, водени от цар Симеон Велики, и войските на Византия, водени от магистър Лъв Фока, доместик на схолите и главнокомандващ сухопътните сили на империята, се е състояла край река Ахелой, откъдето е добила известност като битката при Ахелой. Победата е за българската страна. Сражението е сред най-грандиозните в Европа през Средновековието.

Връщаме се във времето на цар Симеон Велики с нашите гости в студиото:Доц. д-р Тодор Чобанов - специалистът по Средновековна археология, опазване на културните ценности и културния туризъм, авторът на над 30 научни изследвания и няколко исторически книги, между които „България и Византия – титани на кръста“, в момента заместник-кмет по образование, култура и спорт на Столична община.
Проф. д-р Милияна Каймакамова - преподавателят по Средновековна българска история в Алма матер и Югозападния университет "Св. Неофит Рилски", специализантът медиевист от Прага, Солун, Рим, Париж, Краков и Кьолн, автор на монографията "Власт и история в Средновековна България".
Проф. дин Петър Ангелов - един от водещите български медиевисти, преподавател в Софийския университет, изследовател на проблема за "другия" в историята, автор на книгите "България и българите в представите на византийците" и "Чуждите народи в представите на средновековния българин".
Проф. дин Христо Матанов - професор от Софийския университет, за когото историята е едновременно наука и вдъхновение. Ученият медиевист, убеден, че проблемите на днешните Балкани започват още в Средновековието. Автор на исторически трудове, сред които "В търсене на средновековното време".


1100 години от битката при Ахелой
"ИСТОРИЯ.BG" - 18.09.2017

РЕКЛАМА