РЕКЛАМА


Христо Белчев, Стефан Стамболов, Райко Даскалов, Александър Стамболийски, Никола Генадиев, Христо Луков, Петко Д. Петков, Никола Петков, Димитър Петков. Общото между тези мъже е начинът, по който напускат политиката – с убийството им!

Политическите убийства в България имат дълга традиция. Техни жертви по правило са едни от най-бележитите и противоречиви държавни лидери, чието ежедневие са сблъсъците между идеологии, течения и непримирими позиции. Конфликтите им намират решение по редица преддемократични начини, най-ефикасният от които е убийството.

По темата в предаването ще дискутират:

ПалангурскиПрофесор Милко Палангурски. Преподавателят по Нова и най-нова история на България във Великотърновския университет и началник отдел за научно-изследователска дейност; авторът на книга за историята на Княжеството, който твърди, че един български министър, за да не потъне в забрава, трябва да бъде убит или поне осъден.

Петко ПетковПрофесор Петко Петков. Преподавателят по Нова история на България във Великотърновския университет; председател на великотърновския клон на Съюза на учените, изследвал развитието на идеите за държавно управление и институционалните отношения в Княжеството и Царство България от 1878 до 1912 година.

ПоппетровНиколай Поппетров. Историкът от БАН, специалист по политическа история на модерна България, според когото Димитър Петков е ярък пример за това, как редица забележителни държавници от първите десетилетия на Нова България, биват изгубени в светлините и сенките на историческата конюнктура.

Светослав ЖивковДоктор Светослав Живков. Преподавателят по Нова българска история в Софийския университет, изследовател на политическата система на Третата българска държава, според когото Димитър Петков и оглавяваната от него Народнолиберална партия имат забележителен принос за модернизацията на България.

110 години от убийството на Димитър Петков в "История.BG", понеделник от 21:00 часа!

110 години от убийството на Димитър Петков
"ИСТОРИЯ.BG" - 04.04.2017

РЕКЛАМА