Лекари от 3 болници се бориха за живота на дете от Мездра

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Лекари от 3 болници се бориха за живота на дете от Мездра. След дълго ходене по мъките 8-годишният Павлин беше опериран успешно от лекарите във Военномедицинска академия.

15 март 2014-та година е злополучна дата за семейство Василеви. Както обикновено, Павлин карал велосипеда си в Мездра. Погледнал леко встрани и паднал. При удара дръжката на колелото се забила в черния дроб на детето.

Павлин: "И някак си се обърнах и може да съм пуснал дръжката и тя ме удари, и аз се превъртях някак си, после пак колелото ме удари и то се тресна на земята и аз паднах на земята. Една леличка, някаква, мина и ме видя и ме вдигна на краката си. Главата само си сложих на крака й!"

Така започнала и борбата за живота му. Първо в родния град Мездра, после в столичната болница "Пирогов", докато накрая Павлин не бил транспортиран до ВМА.

Искра Василева: "С голям риск се транспортира от Враца до София... това беше много трудно! Доста ходене по мъките, доста лежане по болниците, той много трудно го преживя и така!"

Проф. Никола Владов: "Всъщност първите 2 операции - едната е извършена във Враца, в Окръжната болница, където са му спасили живота от острата кръвозагуба, след това е преживял още една операция в "Пирогов" и състоянието му е стабилизирано. Той беше... ходеше си на крака и така..., но проблемът беше, че отделяше много голямо количество жлъчка през един от дренажите. Имаше един голям билом се казва-т.е. събрано количество жлъчка под диафрагмата, в самия черен дроб, което налагаше да бъде направена ревизия в такава специализирана клиника по чернодробна хирургия. Отстранихме дясната част на черния дроб на този младеж и той е в едно добро състояние! Тук интересното е, че е при малко дете - на 8 години и такава операция при такива малки деца с такъв обем не се случват всеки ден, да не кажа, че може би на няколко години веднъж се случват!"

Сега Павлин споделя, че се чувства добре. Но признава, че още малко го боли корема. Геройски се отнася към случилото се и казва, че един ден ще стане хирург.

Павлин: "Защото ми спасиха жива и аз искам така да спасявам животите на децата и на другите хора-по-големите!"

Избрал е бъдещата си професия, но не и дали един ден отново ще се качи на велосипед. Няма търпение обаче в петък да се прибере в Мездра и да навакса пропуснатите уроци в училище.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад