„1000 промила несъответствия” - „В кадър” по БНТ 1

Как една наредба компрометира усилията срещу войната по пътищата, ще разкаже тази вечер в рубриката „В кадър” журналистът Мария Чернева. С помощта на д-р Георги Тодоров, лабораторен лекар от Русе и разказите на хора, чиито близки са пострадали от...

12:19, 24.02.2014
„1000 промила несъответствия” - „В кадър” по БНТ 1

Как една наредба компрометира усилията срещу войната по пътищата, ще разкаже тази вечер в рубриката „В кадър” журналистът Мария Чернева.

С помощта на д-р Георги Тодоров, лабораторен лекар от Русе и разказите на хора, чиито близки са пострадали от катастрофи с пияни шофьори, Чернева тръгва по следите на една абсурдна наредба. Документът води до куп недоразумения и дава възможност на виновните да избегнат наказателна отговорност.

Във филма „1000 промила несъответствия” Мария Чернева проучва в детайли Наредба 30, регламентираща реда и условията на изследване на алкохол в кръвта. Порочната практика става възможна с одобрението на три министерства – на здравеопазването, на правосъдието и на вътрешните работи.

Филмът по БНТ 1 ще докаже, че все още няма никакъв проблем на някои места да се взима кръв за алкохолни проби в измити със сапун шишенца. По този начин е невъзможно точното отчитане на количеството алкохол в кръвта. Според наредбата шишенцата се облепват с лейкопласт, и се запечатват с парафин. Тези „мерки за сигурност са достойни за миналия век, но не и за сегашните условия. Така на практика всеки добър адвокат може да я атакува в съда и да докаже, че промилите са грешни”, коментира авторът Мария Чернева.

Режисьор на „1000 промила несъответствия” е Марта Илиева, оператор – Анна Андреева, а редактор – Петя Тетевенска.

Гледайте „1000 промила несъответствия” тази вечер в рубриката „В кадър” от 22:00 ч. само по БНТ 1!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад