РЕКЛАМА


В това издание на "История.bg" ще говорим за един от най-обичаните и мразени герои на Македонското освободително движение - Яне Сандански.

Той е Пиринският орел, Пиринският цар, Сандан паша, Старика... Описан от  11164775_1111309962217655_5590756158825590370_nсъвременниците си като "крайно жесток и отмъстителен", като "терорист на интернационализма", но и като любимия войвода на българите в над 80 народни песни, писани за него.

В "Освободителните борби на Македония" Христо Силянов пише:

"Заедно с Даев, осъдени на смърт бяха и задграничните представители Сарафов, Гарванов и Матов. Според плана премахването им трябваше да стане чрез подвеждане и измама. Убийството се възложи на Паница. Паница се сближи с тримата представители. Хора, запознати с отношенията между двата лагера, недоумяваха, срещайки Сарафов на разходка с Паница или Гарванов с Паница, седнали в кафене "Македония" да тракат пулове като страстни табладжии. Последната среща на задграничните представители с новия им "привърженик" бе на 28 ноември вечерта, дошъл в дома на Борис Сарафов с два "наганта". Сарафов беше застрелян в лявото слепоочие, Гарванов - в лявото ухо.

С убийството на двамата задгранични представители Сандански и неговите другари вдигнаха всички мостове между двата лагера и се поставиха извън всякакви закони. Кръвта помрачи разума, братът стана по-ненавистен от врага, грубите души закипяха от жажда за отмъщение — дива и ненаситна. Изтреблението доби форма на македонска вендета и стана трайна традиция. Преврати станаха, войни и национални катастрофи се заредиха, Македония се разпокъса и промени потистниците си, но вендетата не умря."

Участници в дискусията:

ЕлдъровПроф. Светлозар Елдъров - ученият от Института по балканистика при Българската академия на науките, изследовател на дейците, лидерите и апостолите от македоно-одринската освободителна борба.

Божидар ДимитровПроф. Божидар Димитров - директорът на Националния исторически музей и неговата гледна точка за лъжите и истините около личността на Яне Сандански, каузата и присъствието му в освободителното движение на Македония.

ГеоргиевД-р Георги Георгиев - ученият от БАН, специалист по проблемите на българското националноосвободително движение в Македония и Одринско, който дължи немалка част от научната си кариера на личността и делото на Яне Сандански.

СлавовД-р Слави Славов - историкът от БАН, изследовател на Македонското освободително движение и ролята на Яне Сандански за разделението във ВМОРО след Илинденското въстание.

Научете още Яне Сандански, по повод 100-години от гибелта му, в "История.bg", в понеделник - 27 април, от 21:00 часа само по БНТ1!

100 години от смъртта на Яне Сандански
"ИСТОРИЯ.BG" - 27.04.2015

РЕКЛАМА