РЕКЛАМА


Преди 100 години едно събитие преобръща колелото на историята. В ретроспекция изследователите наричат резултатите му „най-големия и зловещ социален експеримент на човечеството“.

Октомврийската революция от 1917 г. на практика е държавен преврат, дирижиран от болшевиките. В началото те наричат идването си на власт „октомврийски преврат“ и „пролетарска революция“. По-късно Сталин идеологизира официалното наименование на събитието като „Велика Октомврийска социалистическа революция“.

Година след революцията в Русия е приет Григорианският календар (1918 г.) и съгласно него датата на събитието се пада на 7 ноември, но оттогава до днес името „Великият октомври“ остава. Ето защо т.нар. „Октомврийска революция“ се чества през ноември.

Октомврийската революция в Русия разпалва пожара на болшевизма по света. Пожар, в чиито пламъци са изпепелени безброй човешки съдби, включително и в България.

Участници в дискусията:

Проф. Милко Палангурски - преподавател по Нова и най-нова история на България във Великотърновския университет и началник отдел за научно-изследователска дейност.
Доц. Даниел Вачков - директор на Института за исторически изследвания към БАН, специалист по Стопанска история на България след Освобождението.
Доц. Александър Сивилов - историк и журналист, преподавател по Нова и Съвременна история в Софийския университет.
Николай Поппетров - историк от БАН, специалист по политическа история на модерна България.
Тони Николов - главен редактор на портал "Култура", философ и журналист.


За силата на болшевишката идеология, за влиянието ѝ в България, за българските пионки в червената "игра на тронове“ - гледайте в понеделник "История.bg" от 21:00 часа по БНТ1!

Октомврийската революция и България
"ИСТОРИЯ.BG" - 06.11.2017

РЕКЛАМА