РЕКЛАМА


В сърцето на стария Русчук скоро след Освобождението започват да се издигат една след друга красиви сгради. Така през 1882 година построяват Окръжното управление на стария Русе. Днес тук се намира историческият музей. Много туристически справочници го наричат „Дворецът на Батенберг“, но истината е, че това архитектурно бижу в неокласически стил никога не е било царска резиденция. С тази сграда обаче и до днес са свързани интересни истории и градски легенди.

Някога тук се издигало управлението на Дунавския вилает от времето на Мидхад паша. Зад него се намирали затворът и конюшните на кавалерийските казарми. През лятото на 1877 година обаче конакът изгорял при пожар. Сградата на Окръжното управление е изградена точно на неговото място и е по проект на талантливия австрийскиархитект Фридрих ГрЮнангер, който у нас твори в Русе, Разград иСофия. В София австриецът преустройва турския конак в Княжески дворец, проектира Духовната академия и синагогата. В Русе негово дело са също Метеорологичната станция и Флотската кула, построени година след Окръжното управление.

Според историците, сградата чисто конструктивно не може да е била предназначена за дворец, въпреки че я наричат така. Доказателство за това е липсата на спални, кухни, бани, трапезарии, стаи за охрана и прислуга, които са задължителни за всяка царска резиденция. Александър I Батенберг често пребивавал в Русе, но на съвсем друго място – в сградата на днешния Куклен театър, точно срещу хотел „Ислях хане“. Старото име на улицата било „Подбудителна“, но я преименували на „Княжеска“ именно заради дворцовото здание.

Сградата на Окръжното управление е двуетажна. Завършва с мансарден покрив, покрит с ламарина. Към главния вход води двустранен подход за каляските. Заседателната зала - днес зала“Батенберг“ - е била богато украсена, а подът бил застлан с фигурален паркет. Окръжното управление се помещавало тук цели 70 години и през това време сградата натрупала доста противоречива слава.

В тази сграда са били кабинетите на администратори като Никола Обретенов, и Александър Каназирски,чието управление през годините оставя диря в историята на града. През 1946 г. настъпва смяна на политическата и обществената власт. Премахват металния държавен герб под лъвската глава на фасадата. Самата сграда се превръща в Русенски окръжен съд. В по-нови времена започва пълното преустройство на старото Окръжно управление. Строителството продължава близо 20 години. От 2007 година в нея е настанен Русенският исторически музей, намерил дом за своите богатства.

Там, където някога се издигал турският затвор, зад днешния музей, сега е изграден вътрешен двор с лапидариум. Сградата на музея е залепена за сградата на музейната дирекция, която преди Освобождението е била полицейско градоначалство, а през 1925 г.е преустроена и става полицейско управление. От 1953 до 1984 г. там е настанен Държавният архив.

Старото окръжното управление в Русе е днешният Регионален исторически музей
"10 000 крачки" - 02.10.2018

РЕКЛАМА