РЕКЛАМА


На тъй наречената Самоводска чаршия във Велико Търново и днес се издига един архитектурен шедьовър от епохата на Възраждането. Това е ханът на търновския търговец Хаджи Николи, построен през 1858 година от майстор Колю Фичето.

Цялото име на търговеца е Хаджи Николи хаджи Димов Минчоолу. Той е роден през 1826 г. в богат търновски род. Баща му търгувал с кожухарска стока. Младият Никола се оженил за богата наследница и така увеличил многократно състоянието си. Отворил търговски кантори в Търново, Русе, Букурещ, Виена, Одеса и Цариград. Хаджи Николи бил голям родолюбец. Легенда разказва, че той се заклел в Търново да няма гръцки владици и щедро подпомагал борбата за българска независима църква. А по онова време Търново било пъстро и оживено място, където един след друг никнели дюкяни, ханове и занаятчийски работилници. Самоводската чаршия била в самото сърце на възрожденското градче. Ханът на Хаджи Николи бил шумен и препълнен с каруците на пътуващи търговци.

През 20-те години на ХХ век сградата претърпява някои конструктивни промени. Няколко от демонтираните каменни колони са апликирани към стените на магазините. От 1970 до 1987 година тук е подредена ескпозицията на Великотърновския музей „Възраждане“ . През 1992 г. ханът е върнат на наследниците на хаджи Николи Минчович, но те нямат средства да го реставрират и сградата дълго време се руши. През 2005 година американският милионер Едмънд Бек попада в Търново случайно като турист, но веднага се влюбва в пустеещия хан, построен от Кольо Фичето. Няколко месеца по-късно, след като става ясно, че тази сграда е изобразена на български копюр – на банкнотата от 2000 лева, американецът я закупува.Процесът на реставрация продължава около 4 години и половина, като целта на новия собственик и на неговия архитект била на всяка цена да запазят колкото може повече от оригиналния вид на сградата.

Ханът „Хаджи Николи“ спечели специалната награда на журито за инвестиция в опазване на културно-историческото наследство в Националния конкурс “Сграда на годината 2010” Този хан е единственият оцелял от над 70 подобни от същата епоха. В момента в „Хаджи Николи“ се помещават картинна галерия, музейна част и малък ресторант. Тук са гостували най-големите тракийски съкровища на България, а в големия каменен двор на хана през лятото се провеждат камерни концерти.

Ханът на Хаджи Николи във Велико Търново
"10 000 крачки" - 04.06.2019

РЕКЛАМА