РЕКЛАМАПо централната улица "Александровска" в Русе една къща изпъква не само с изящната си архитектура, но и с интересната история на своите обитатели. Прочутата фамилия от унгарски произход Силаги открива тук своята втора аптека, която години по-късно става първата държавна аптека в Русе. В годините на социализма сградата е национализирана, но след Десети ноември – възстановена на наследниците на Михаил Силаги.

Михаил Силаги е син на Георг Силаги, унгарски възрожденец и революционер, един от основателите на аптекарското дело в България. Той участва във въстание на унгарския народ срещу Полша, а след потушаването му, за да се спаси, заедно с други въстаници бяга на територията на България. Тук постъпва на служба в османската армия като аптекар.

Той отива в Шумен, прави аптека, след като не е доволен от реда в турската армия, веднага напуска и от Шумен идва в Русе, тук се оженва за една русенка и има пет деца – три момчета и две момичета. В Шумен открива аптека, след това открива и в Русе, тук е бил вилаетски център, градът е бил много развит, давал е по-сериозни възможности, веднага след освобождението на България има аптекарски курс от аптекари, които са завършили в чужбина, и първият записан в този курс е синът му Михаил Силаги, който продължава дейността на баща си.

Първата аптека на фамилията Силаги в Русе се помещава в сградата на Иванчо Чорапчиев, после се премества в ъгловия магазин на банка "Гирдап" и остава там от 1890 до 1924 година. След пожара и фалита на дружество "Гирдап", в което е бил акционер, Силаги купува място от Турското мюфтийско настоятелство и строи къща и аптека на улица "Александровска" № 44, срещу бившата банка. Проектът, дело на архитект Деветаков, е съобразен с изящните фасади по главната улица на Русе, украсени с колони, балкони, фризове, декоративни детайли. Сградата е с масивна конструкция тип "пруски свод". В аптеката имало специална рецептурна стая за приготвяне на място на всички лекарства. Навремето тук като млади стажанти работили всички бъдещи прочути аптекари на Русе - Манев, Глушков, Менахемов и Досев.
Тогава навсякъде в по-големите населени места е имало знахарници и дрогерии. Тоест имало е билки, които са се приготвяли по определен начин за една или друга здравна функция. След откриването на техните аптеки, те са имали дестилационни апарати, правели са тинктури, с отвари от билките и с други продукти, и са приготвяли на ръка всичко, което е било необходимо за един пациент. Така е била развита фармацевтичната наука тогава. Те са били инициативни хора, Русе е бил врата на България към Европа, оттук са изписвани специалитети и лекарства от Виена и Будапеща са идвали и оттук с влака - за София, Илиенци и за цяла България.

През 1946 година Държавното аптекарско дружество се настанява в сградата на мястото на аптека Силаги и си присвоява целия ѝ инвентар. В стаите на горния етаж със заповед на Общинския народен съвет се заселват семейства от близките села.

Михаил Силаги има награди за участието си в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война в състава на 5-а Дунавска дивизия като санитарен капитан. Занимава се с фотография и направените от него снимки и фотоплаки в момента се съхраняват в Регионалния исторически музей в Русе. Днес къщата на Михаил Силаги вече принадлежи на наследниците му.

Аптека "Силаги"
"10 000 крачки" - 04.12.2018

РЕКЛАМА